Viskas, ką turite žinoti apie nuo šiandien įsigaliosiančius siuntų siuntimo PVM lengvatos pokyčius
siųsk24.lt
Naujienos
2021-07-01

Nuo šiandien, t. y. liepos 1 d., įsigalioja siuntų siuntimo PVM lengvatos pokyčiai – iš trečiųjų šalių siunčiamų siuntų PVM lengvata bus panaikinta. Tikime, kad mūsų siuntų platformos „Siųsk24“ paslaugų vartotojams – mūsų klientams – kyla klausimų apie tai, kiek šie pokyčiai darys įtaką įprastiems jų siuntų siuntimo procesams.

Tiek Lietuvoje, tiek visose kitose Europos Sąjungai priklausiančiose valstybėse prekėms, įsigytoms trečiųjų šalių internetinėse parduotuvėse ir atgabenamoms siuntų pavidalu, nebebus taikoma importo PVM lengvata. Įvestas pakeitimas lems tai, kad importo PVM bus apmokestinamos prekės nuo 0,01 euro vertės (iki šiol importo PVM lengvata taikoma prekėms siuntose, kurių vertė neviršija 22 eurų).

Importo PVM apmokestinus šias prekes, nuo liepos 1 d. atsiranda ir prievolė jas deklaruoti muitinei pateikiant importo deklaraciją. Kaip ir dabar, visais muitinės formalumais galės pasirūpinti įmonė, atgabenusi prekes į Lietuvą: mokamas paslaugas teikiantys pašto paslaugų teikėjas ar skubių siuntų vežėjas, arba, jei pirkėjas pageidaus, savo prekes siuntose galės deklaruoti pats.

Lietuvos muitinė, siekdama sudaryti palankesnes sąlygas žmonėms patiems deklaruoti gaunamas prekes, diegia naują, supaprastintą deklaravimo savitarnos sistemą, kuria naudodamiesi siuntų gavėjai galės patys savarankiškai užpildyti ir pateikti muitinės deklaracijas, susimokėti importo PVM ir kitus už gautas prekes mokėtinus mokesčius.

Muitinės deklaracijų apdorojimo sistemos kliento portale (iMDAS) gyventojai galės deklaruoti tokias siuntose iš trečiųjų šalių atsisiunčiamas prekes, kurių muitinė vertė neviršys 1 tūkst. eurų ir už kurias PVM nebus sumokėtas pirkimo metu (tai bus nurodyta pardavėjo išrašytoje sąskaitoje).

Gyventojai, norintys savarankiškai deklaruoti prekes siuntose, pirmiausia turės apie tai informuoti siuntos vežėją. Jiems taip pat reikės susikurti savo paskyrą Bendrajame naudotojų valdymo portale (BAP) ir gauti siuntos EORI kodą. Pateikus prašymą EORI kodas yra suteikiamas maždaug per vieną darbo dieną, paslauga yra nemokama. Daugiau informacijos apie EORI kodą bei prašymo jį suteikti forma pateikiama Lietuvos muitinės interneto svetainės skiltyje „Informacija apie EORI“.

Gyventojų patogumui iMDAS bus gerokai supaprastintas prekių deklaravimo procesas. Sistema asmeniui pati pateiks reikiamą deklaracijos formą, leis kai kuriuos duomenis užpildyti iš sistemos siūlomų parinkčių, o pabaigus pildyti deklaraciją gyventojas galės iš karto sumokėti mokesčius. Portale atlikus muitinės formalumus prekes kaip įprastai pirkėjui įteiks pašto siuntų ar skubių siuntų vežėjas.

Lietuvos muitinė primena, kad deklaracijose turi būti pateikiama tiksli ir išsami informacija apie prekes, tad gyventojai, savarankiškai pildantys deklaracijas, prisiims atsakomybę už deklaracijų turinį.

Daugiau informacijos apie deklaravimo ir PVM surinkimo naujoves pateikiama Europos Komisijos leidinyje bei Lietuvos muitinės interneto svetainės rubrikoje „E-prekyba“ privatiems asmenims.

Taigi, ar atsisiųstoms siuntose prekėms dar galios lengvata, ar už jas jau reikės mokėti importo PVM, priklausys nuo to, kada muitinėje bus priimta prekių importo deklaracija. Jei prekės importo deklaracija muitinėje bus priimta iki birželio 30 d. imtinai, jai dar bus taikoma importo PVM lengvata, t. y. už prekes, kurių savoji vertė bus ne didesnė kaip 22 eurai, importo PVM mokėti dar nereikės. Tačiau jei muitinėje prekės deklaracija bus priimta liepos 1 d. ir vėliau, už ją jau reikės mokėti importo PVM nepriklausomai nuo prekės kainos.

Lietuvos muitinė atkreipia dėmesį, kad perkant prekes Jungtinės Karalystės elektroninėse parduotuvėse ir prekyvietėse galios tie patys mokesčių mokėjimo ir prekių deklaravimo principai, kaip ir perkant kitose trečiosiose šalyse.

Nuo liepos 1 d. perkant prekes taip pat svarbu atkreipti dėmesį, ar pirkimo metu bus sumokamas PVM. Jei pardavėjas prisijungęs prie vieno langelio principu veikiančios importo sistemos (IOSS) ir PVM nuskaičiuojamas iškart pirkimo metu, tuomet importo PVM atsiimant prekę Lietuvoje mokėti nebereikės.

Perkant prekes pagal IOSS sistemą prekėms, kurių vertė ne didesnė kaip 22 eurai, PVM bus pradėtas skaičiuoti nuo liepos 1 d. Prie šios sistemos, tikėtina, bus prisijungę ne visi pardavėjai. Jei prekės bus perkamos iš pardavėjo, neprisijungusio prie IOSS ir PVM nebus sumokėtas pirkimo metu, tokiu atveju nuo liepos 1 d. importo PVM bus mokamas Lietuvoje kartu su kitais mokesčiais – muitu, atlygiu už muitinės tarpininkų paslaugas ir kt.

 

Instrukciją, kaip savarankiškai užpildyti mažos vertės prekių deklaraciją, rasite čia.