Patarimai siunčiant automobilių dalis: kainos, supakavimas ir muitinė
siųsk24.lt
Patarimai
2021-09-14

Jei esate automobilių dalių pardavėjas, automechanikas ar tiesiog automobiliais besidomintis žmogus, Jums gali prireikti siųsti(s) automobilių dalis į ar iš įvairių pasaulio šalių. Automobilių dalys dažnai daug sveria ir yra netaisyklingos formos, tad gabenimo metu jos gali būti lengvai pažeidžiamos. Dėl to nepaprastai svarbu tiksliai žinoti, ką konkrečiai galite siųsti, kaip tinkamai supakuoti skirtingas dalis ir kokie muitinės dokumentai yra reikalingi. Šiame įraše aprašysime viską, ką reikia žinoti apie automobilių dalių siuntimą visame pasaulyje.

Kokias automobilių dalis galima siųsti?

Kiekvienas kurjeris automobilių dalių siuntimui taiko skirtingus apribojimus, tačiau kelių taisyklių laikosi kone visos kurjerių paslaugas teikiančios įmonės:

  • draudžiama siųsti pavojingas ar skysčių turinčias dalis;
  • norėdami siųsti tokias dalis kaip radiatorių, variklį, skysčio rezervuarą, kuro baką ar pavarų dėžę, turėsite gauti pažymėjimą, įrodantį, kad jos yra tinkamai išvalytos (angl. purge certificate);
  • siunčiant dalis, pagamintas iš stiklo (veidrodėlius, priekinį stiklą, langus), gali tekti sumokėti papildomus mokesčius, nes tokioms dalims neretai negalioja kurjerio draudimas.

Daugelis įmonių taip pat laikosi siuntų dydžio ir svorio apribojimų, todėl prieš siunčiant automobilių dalis privalu su viskuo gerai susipažinti, kad išvengtumėte papildomų mokesčių ar siuntos sulaikymo muitinėje.

Automobilių dalys, kurias galite siųsti naudodamiesi įvairių kurjerių paslaugomis:

  • ratai ir nepripūstos padangos;
  • šviesos;
  • išmetamieji vamzdžiai;
  • pavarų dėžės ir varikliai;
  • durelės;
  • bamperiai;
  • kapotai ir kėbulo plokštės;
  • informacijos ir pramogų bei navigacijos sistemos.

Automobilių dalių siuntimo kaina ir kurjerių paslaugos

Automobilių dalių pristatymo kaina priklausys nuo Jūsų pasirinkto kurjerio, siuntos svorio, dydžio ir klasifikacijos, vietos, į kurią siunčiate, ir pristatymo laiko. Siųsk24 kainų skaičiuoklėje galite gauti daugelio žinomiausių kurjerių gabenimo pasiūlymus vienoje vietoje. 

Siųsdami automobilių dalis galite naudotis tokių kurjerių paslaugomis kaip UPS, kurie suteikia galimybę siųsti automobilių dalis į daugiau nei 200 šalių ir teritorijų, „FedEx“, kurie yra gerai žinomi dėl greito ir laiko atžvilgiu tikslaus pristatymo, GLS, kurie siūlo itin mažas kainas už nedidelių automobilių dalių pristatymą, paminint tik kelis. Svarbu įsivertinti kaip greitai siunta turi būti pristatyta ir kokia kaina yra tinkamiausia. 

10 patarimų, kaip tinkamai supakuoti automobilių dalis siuntimui

Natūralu, kad pakavimo būdas priklauso nuo to, kokią automobilių dalį siųsite – jos būna skirtingų dydžių ir formų, vienos yra masyvios, o kitos yra lengvai pažeidžiamos, todėl joms reikia specialių pakavimo metodų. Kone svarbiausi aspektai siunčiant bet kokią automobilių dalį – pakuotės korpuso saugumas bei vidinė pakuotės apsauga. Apsaugoti pakuotės korpusą padės dvigubas įpakavimas, o pakuotės vidų – įvairūs užpildai. Toliau pateikiame 10 naudingų patarimų, kurie neleis suklysti siunčiant automobilių dalis:

  1. Jei taikoma, automobilių dalis išardykite pagal keliamus reikalavimus;
  2. Kad išvengtumėte nutekėjimo, iš automobilių dalių ištuštinkite skysčius ar tepalus;
  3. Visas automobilių dalis sudėkite į dėžę – tai yra saugiausias gabenimo būdas;
  4. Metalinėms dalims naudokite tvirtas, pavyzdžiui, raukšlėtojo kartono (angl. corrugated cardboard) dėžes;
  5. Vamzdžio formos dalims naudokite trikampio formos dėžes;
  6. Didesnes individualias automobilių dalis pakuokite atskirai naudodami burbulinę plėvelę ir įsitikinkite, kad aštrūs kraštai yra gerai uždengti;
  7. Mažesnes individualias automobilių dalis pakuokite atskirai naudodami plastikinius maišelius;
  8. Norėdami išvengti automobilių dalių judėjimo ar sugadinimo dėžėje, galite naudoti tokias priemones kaip oro pagalvėles, granules, burbulinę ar pūsto polietileno (dar žinomo kaip sinteponas) plėvelę;
  9. Užklijuokite dėžę lipnia juosta;
  10. Ant dėžės užklijuokite įspėjamąjį ženklą, jei automobilių dalis yra lengvai pažeidžiama ir su ja reikia elgtis atsargiai.

Muitinės reikalavimai

Jeigu pirmą kartą siunčiate automobilių dalis tarptautiniu mastu, galbūt nežinote, kokie yra muitinės formalumai. Kiekvienos šalies muitinė kontroliuoja prekes, kertančias jos sienas, tad muitinė taiko mokesčius ir muitus bei tikrina, ar negabenamos draudžiamos siųsti, riboto siuntimo ar pavojingos prekės. Paprastai muitinėje reikia tvarkyti daug dokumentų, todėl pravartu iš anksto viską suderinti su savo kurjeriu, ypač jei siunčiate pavojingas ar riboto siuntimo prekes.

Kad išvengtumėte vėlavimo, muitinės dokumentuose būtinai nurodykite tinkamai parinktus HS prekių kodus, išsamiai aprašykite savo automobilių dalis ir aiškiai nurodykite, kodėl jas siunčiate. Taip pat turėtumėte pateikti siuntos gavėjo kontaktinius duomenis.

 

Taigi, automobilių dalių siuntimas taps lengva užduotimi, jei atsižvelgsite į visus mūsų patarimus ir prieš siųsdami įsitikinsite, kad žinote, koks yra Jūsų siuntos statusas (pvz., riboto siuntimo), kaip tinkamai supakuoti siuntą, pasirinkti gerą kurjerį bei kokius muitinės dokumentus užpildyti.