Siuntų siuntimas į šalis, kurios nepriklauso Europos Sąjungai
siųsk24.lt
Patarimai
2024-01-29

Siuntų siuntimo procedūros, rodos, yra aiškios visiems, kurie bent kartą naudojosi siuntų siuntimo paslaugomis. Vis dėlto tada, kai ateina momentas išsiųsti siuntą už Europos Sąjungos ribų, nežinomųjų atsiranda ženkliai daugiau, nes susiduriama su siuntų muitinimo procedūromis. Siuntos muitinimas yra privalomas visada, kai siuntinys yra siunčiamas į šalis, kurios nepriklauso Europos Sąjungai (ES).

Ką turėtumėte žinoti apie sąskaitas muitinei?

Siuntų siuntimas į Europos Sąjungai nepriklausančias šalis nėra sudėtingas, nes siuntos užsakymo ir siuntimo procedūra yra analogiška procedūrai, kurią būtina atlikti ir siunčiant siuntas į Europos Sąjungos šalis.
Norint išsiųsti siuntą į šalį, kuri nėra ES narė, papildomai bus būtina sąskaita muitinei. Sąskaita muitinei yra dokumentas, kuriame privalu nurodyti aiškius ir tikslius siuntos siuntėjo bei gavėjo (priklausomai nuo šalies, kurioje gyvena siuntos gavėjas, muitinėje galiojančios tvarkos, gali tekti pateikti tokius siuntos gavėjo duomenis, kaip PVM mokėtojo kodas, asmens kodas ir pan.) duomenis, pateikti konkrečius ir aiškius siunčiamų daiktų aprašymus (pavyzdys: moteriški aukštakulniai bateliai) bei nurodyti siunčiamos siuntos vertę. Turėkite omenyje, kad yra atliekamas sąskaitoje muitinei pateiktų duomenų tikrinimas, o tai reiškia, kad tik pateikus tikslius ir išsamius duomenis galima išvengti siuntų užlaikymo muitinėje. Būtina paminėti faktą, kad vadovaujantis sąskaitoje pateiktais duomenimis, yra vykdomos siuntų muitinimo procedūros, bei, atsižvelgiant į siuntos gavėjo šalies įstatymus, skaičiuojami mokesčiai. Kiekvienas siuntėjas, užsakydamas siuntimo į ne ES šalį paslaugą siuntų siuntimo platformoje siusk24.lt, siuntos užsakymo metu turi pridėti savo iš anksto paruoštą sąskaitą muitinei.

 

Ar reikalinga sąskaita muitinei siunčiant siuntas į Didžiąją Britaniją?

Po 2021 metų sausio 1 dienos ES ir Jungtinės karalystės pasiekto prekybos ir bendradarbiavimo susitarimo, muitinės formalumai taikomi visoms siuntoms siunčiamoms į Jungtinę Karalystę.

 

Eksporto deklaracija. Kas tai?

Elektroniniai standartinės eksporto muitinės deklaracijos duomenys, atitinkantys 2015 m. gruodžio 17 d. Europos komisijos deleguotojo reglamento 9 priedo C1 priedėlio II antraštinės dalies A skirsnį bei D1 priedėlį, yra vadinami eksporto deklaracija. Ši deklaracija yra pildoma visada, kai siuntos yra siunčiamos į Europos Sąjungai (ES) nepriklausančias šalis (išimtis – dokumentų siuntimas į šalis, kurios nėra ES narės). Eksporto deklaracijoje svarbiausia pateikiama informacija:

  • prekės kodas, kuris nurodo visą informaciją apie eksportuojamas prekes, 
  • muitinės procedūrų kodas,
  • siuntos identifikavimo numeris, kuris yra suteikiamas unikalus kiekvienai siuntai.

Pažymėtina, kad siuntos deklaravimas muitinei dažniausiai yra patikimas muitinės tarpininkams, kurie šią eksporto deklaraciją užpildo bei siuntėjo vardu pateikia muitinei.

Siuntoms, siunčiamoms Economy ar Express paslauga, siunta turi būti deklaruojama, kai siuntos vertė yra didesnė nei 1000 Eur.
Siuntos deklaravimo paslauga automatiškai įtraukiama į sąskaitą, užsakant siuntos siuntimą į Didžiąją Britaniją per Siųsk24 siuntų siuntimo platformą. Deklaravimo paslaugos kaina - 25 Eur.

 

Kas yra EORI kodas ir ką apie jį turėtumėte žinoti?

EORI kodas – tai Europos Sąjungoje unikalus ekonominės veiklos vykdytojų registracijos ir identifikavimo kodas, kurį Europos Sąjungos narės muitinė suteikia ekonominės veiklos vykdytojams ir kitiems asmenims. Šis kodas yra suteikiamas vieną kartą ir galioja visose Europos Sąjungos šalyse. Pažymėtina, kad šis kodas yra būtinas visiems, kurie atlieka Reglamento (ES) 2015/2446 5 straipsnio 1 dalyje ir 6 straipsnio 1 dalyje nurodytus veiksmus.
Ekonominių operacijų vykdytojų registracijos ir identifikavimo kodą (EORI) turi turėti kiekvienas siuntėjas, kurio siuntos siunčiamos už Europos Sąjungos (ES) ribų.

 

Kaip gauti EORI kodą?

EORI kodą išduoda Europos Sąjungos narės muitinė. Norint gauti EORI kodą (EORI kodas suteikiamas visam laikui), turite pateikti prašymą Lietuvos Respublikos muitinei pateikti prašymą ir kitus prašomus dokumentus, elektroniniu būdu (prašymą rasite čia). Pažymėtina, kad EORI kodas paprastai yra išduodamas per vieną darbo dieną, o informacija apie išduotą kodą pateikiama jau minėtoje Muitinės leidimų sistemoje. Nepavykus gauti kodo elektroniniu būdu, reikėtų kreiptis į muitinės IT paslaugų centrą. Kontaktai, kuriais galima kreiptis EORI kodo suteikimo klausimais:  [email protected],  tel. (8 5) 236 23 02. 

 

Kaip sužinoti savo EORI kodą?

Savo Ekonominių operacijų vykdytojų registracijos ir identifikavimo kodą (EORI) galima pasitikrinti prisijungus prie Bendro naudotojų valdymo portalo (BAP).

 

Kada reikalingas EORI kodas?

EORI kodas reikalingas identifikuoti veiklų vykdytojus, kai vykdomos eksporto, importo ar tranzito muitinės dokumentų tvarkymo procedūros.

 

Jei kyla klausimų dėl siuntų siuntimo, mielai atsakysime į visus rūpimus klausimus žemiau pateiktais kontaktais:
[email protected]
+37069000222