BREXIT- siuntų siuntimas į UK
siųsk24.lt
Patarimai
2020-12-18

Nuo 2020 sausio 1 d. Jungtinė Karalystė palieka Europos Sąjungą, o tai reiškia, jog visos siunčiamos siuntos į šią šalį, t.y. siuntos į Angliją bus muitinės kontroliuojamos. 

Kaip pasikeis siuntų siuntimas į Jungtinę Karalystę nuo sausio 1 d. ir kaip galima jau dabar pasiruošti būsimiems iššūkiams ir pasikeitimams? 

Pagrindiniai pasikeitimai:

  • Atsiranda siuntų mokesčiai ir siuntų muitai;
  • Daromos muitinės deklaracijos siuntoms;
  • Gali pailgėti siuntų pristatymo terminai;
  • Gali keistis siuntų siuntimo kainos.

Kaip galima pasiruošti pasikeitimams jau dabar? 

Kadangi už muitinamų siuntų teisingos informacijos ir dokumentacijos pateikimą yra atsakingas siuntėjas, tai jau dabar galite atlikti namų darbus ir pasiruošti sausio 1-ai dienai. Užbėkite už akių galimiems nesklandumams ir pasirūpinkite šiais dalykais: 

EORI kodas - Kiekvienas siuntėjas, siunčiantis siuntas į ne Europos Sąjungos šalis, turi turėti Ekonominių operacijų vykdytojų registracijos ir identifikavimo (EORI) kodą. EORI kodas siuntėjui yra suteikiamas vieną kartą ir visam laikui. 

Jei neturite EORI kodo, užsiregistruoti jo gavimui galite artimiausioje LR teritorinėje muitinėje. O jei jau esate siuntę siuntas į ne Europos Sąjungos valstybes, tai greičiausia EORI siuntos kodą jau turite ir jį pasitikrinti galite čia.

Prekių klasifikacija ir HS kodai - visos prekės, siunčiamos į ne Europos Sąjungos valstybes, yra klasifikuojamos ir turi tarptautinius HS  tarifų kodus. Visada nurodykite siunčiamų prekių HS kodus, taip palengvinsite muitinės darbuotojams procedūras identifikuojant jūsų prekes ir išvengsite siuntų sulaikymo muitinėje bei pristatymo vėlavimų. 

HS siuntų kodus sužinoti galite čia.

„Incoterms“ sąlygos - šios sąlygos numato siuntos siuntėjo ir siuntos gavėjo roles, susijusias su prekių perdavimu. Paprasčiau tariant, šios sąlygos numato, kas už ką atsakingas, siuntėjas ar gavėjas rūpinasi prekių transportavimu, moka siuntimo, siuntų muitinimo ar siuntų muitų mokesčius bei yra atsakingas už riziką, susijusią su gabenimu. Populiariausios yra šios „incoterms“ sąlygos:

EXW- pirkėjas prisiima visas siuntų siuntimo išlaidas bei rizikas, o pardavėjui reikia pasirūpinti tik tuo, kad pirkėjas gautų prekes.

DAP- pardavėjas prisiima prekių pristatymo išlaidas bei rizikas.

DDP- pardavėjas prisiima tiek prekių pristatymo, tiek siuntų muitinimo išlaidas bei rizikas, pirkėjas neprisiima jokių išlaidų. 

Numatykite, kurias „incoterms“ sąlygas naudosite jūs. 

Sąskaitos pro-formos ir komercinės sąskaitos- pasiruoškite iš anksto siuntų siuntimo sąskaitų šabloną, kuri naudosite siųsdami prekes į JK. Sąskaita turi būti anglų kalba ir reikalinga tokia informacija: 

  • Siuntėjo duomenys
  • Gavėjo duomenys
  • Išsamus prekių aprašymas
  • Prekių vertė
  • „Incoterms“ sąlygos 

Kaip tinkamai paruošti sąskaitas muitinei? 

Norint išvengti siuntų užlaikymo muitinėje ir pristatymo vėlavimo, užtikrinkite, jog sąskaitoje pateikiate išsamią ir teisingą informaciją;

Siuntėjas- siuntėjo t.y. jūsų įmonės ar jūsų asmeniniai duomenys. Pavadinimas, vardas, pavardė, kontaktiniai duomenys bei elektroninio pašto adresas.

EORI kodas- siuntėjo EORI registracijos numeris. 

Gavėjas- gavėjo, jūsų pirkėjo vardas pavardė arba įmonės pavadinimas, adresas, telefono numeris bei elektroninio pašųto adresas. 

„Incoterm“ sąlygos- nurodykite kokiomis sąlygomis siunčiate siuntą.

Prekių aprašymas- siunčiamos prekės aprašymas turi būti aiškus ir konkretus. Pateikite visą informaciją - kas yra siunčiama, iš ko gaminys ar produktas pagamintas, koks kiekis yra siunčiamas. Venkite tokių aprašymų kaip- dovana, pavyzdys, sample, gift, goods ir pan. Pavyzdys:  vaikiška lininė kepurė, odiniai vyriški batai ir pan. Nurodytas HS prekių kodas dar labiau sumažins siuntos užlaikymo muitinėje tikimybę. 

Prekių vertė: siunčiami daiktai turi būti įvertinti. Net jei tai yra dovana ar pavyzdys, vertė, bent minimali, turi būti nurodyta sąskaitoje. Jei muitinės pareigūnams kyla įtarimų dėl siunčiamų prekių vertės ar išsiaiškinus, jog ji nurodyta neteisinga, siuntos gali būti užlaikomos muitinėje. Visada nurodykite tikrąją siuntos vertę bei valiutą, kuria ji įvertinta.

Jei turite klausimų, reikia išsamesnio paaiškinimo ar pagalbos, kreipkitės į Siųsk24 komandą telefonu ar elektroniniu paštu. Esame visada pasiruošę pagelbėti jums ir jūsų verslui.