Ką reikėtų žinoti siunčiant siuntas į Jungtines Amerikos Valstijas
siųsk24.lt
Patarimai
2020-12-18

Prekiaujantys internetu žino, kad didžioji dalis parduodamų prekių yra siunčiamos į Jungtines Amerikos Valstijas. Tai bene didžiausia pasaulio rinka, kurioje apsipirkimas internetu yra toks įprastas, kaip mums keliavimas į paprastą fizinę parduotuvę.

Prekiaujantys internetu žino, kad didžioji dalis parduodamų prekių yra siunčiamos į Jungtines Amerikos Valstijas. Tai bene didžiausia pasaulio rinka, kurioje apsipirkimas internetu yra toks įprastas, kaip mums keliavimas į paprastą fizinę parduotuvę.

Valstijų pirkėjai balandžio mėnesį net 7% daugiau pirko internetu iš užsienio prekybininkų, o gegužės mėnesį pirkimai padidėjo net 42%.

Taigi didėjant pardavimams JAV rinkoje, dažnas pardavėjas susiduria su siuntų siuntimo ir siuntų muitinimo klausimais, todėl pateikiame trumpą atmintinę, ką reikėtų žinoti prieš siunčiant siuntas į JAV ar siuntas iš JAV ir kaip paruošti siuntos dokumentus, kad siuntos pristatymas klientui būtų sklandus ir būtų išvengta vėlavimo.

1. Gerai supakuotos siuntos

Pasirūpinkite geru ir saugiu siuntų pakavimu. Pakuotės turi būti tvarkingos, nesuplyšusios, tokios, kurios užtikrins, jog siunčiami daiktai neiškris ar nebus kaip kitaip pažeisti. Svarbus aspektas, į kurį turite atkreipti dėmesį - siuntos pakuotės užklijavimas. Nepersistenkite, nes muitinės pareigūnai bet kada gali atidaryti pakuotę, kad patikrintų siunčiamas prekes kaip siuntas. Stipriai užklijuotos siuntų pakuotės gali būti pažeidžiamos ar kitaip sugadinamos patikrinimo metu, todėl lipnia juosta užklijuota siuntos pakuotė bus pats geriausias pasirinkimas.

Jūs nenorite, kad gavėją siunta pasiektų pažeista, netvarkinga ir kitaip sugadinta bandant atidaryti pakuotę patikrinimui.

2. Tinkami dokumentai muitinei

Visos siunčiamos siuntos į ar siuntos iš ne Europos Sąjungos valstybės, yra kontroliuojamos muitinės. Tam, kad muitinės procedūros būtų atliekamos sklandžiai yra būtina komercinė siuntos sąskaita muitinei. Pagrindiniai dalykai, kurių reikia nepamiršti:     

  • Sąskaita turi būti anglų kalba;
  • Išsamus ir aiškus siunčiamų prekių aprašymas, venkite bendrinių aprašymų, tokių kaip „gift“, „goods“ ir pan.;
  • Prekių pagaminimo šalis. Nurodykite šalį, kurioje prekės pagamintos, o ne šalį, iš kurios jos kaip siuntos yra siunčiamos;
  • Prekių HS kodas. Kiekviena prekė turi tarptautinį HS kodą, pagal kurį atliekamos muitinės siuntų procedūros. Sužinoti savo prekės HS kodą galite LR muitinės svetainėje.
  • Nurodykite tikslius siuntėjo ir gavėjo duomenis bei kontaktus.

Daugiau apie muitinamas siuntas ir dokumentaciją galite rasti čia

3. FDA

Jungtinės Amerikos Valstijos griežtai reglamentuoja importuojamas prekes kaip siuntas, ypač maisto produktus, vaistus bei kosmetikos priemones. FDA (JAV Maisto ir vaistų administracija).

Patvirtinimo reikia šioms prekėms, kurios siunčiamoms kaip siuntos:

  • Maistas
  • Vaistai
  • Biologinės medžiagos
  • Kosmetikos priemonės
  • Medicinos prietaisai
  • Radiaciją skleidžiantys elektroniniai prietaisai

Jei siunčiate tokio pobūdžio prekes, FDA siuntų registraciją turite padaryti dar prieš išsiunčiant siuntą. Visa tai turi būti atliekama šioje svetainėje: https://www.fda.gov/

Pirmiausia jums reikia užsiregistruoti FDA sistemoje, o prieš siunčiant siuntą, kiekvieną kartą turite užregistruoti būsimą siuntą ir gauti PRIOR NOTICE numerį, kuris turi būti įrašomas sąskaitoje muitinei.

4. Muitinimo kaštai

Kadangi siuntos į JAV, ar siuntos iš JAV yra muitinės kontroliuojamos, tai jūsų gavėjui teks susimokėti muito ir importo paslaugos mokesčius. 

Yra vienas išimtis - siuntos, kurių vertė yra iki  800 USD. Tokių siuntų muitinimo procedūros atliekamos supaprastinta tvarka. Jei jūsų pirkėjas įsigijo prekių už 800 USD tai jam muitinti siuntų nereikės. 

Didesnės vertės siuntoms - vertingoms siuntoms, jau daromos įprastos muitinimo procedūros ir mokesčiai skaičiuojami pagal JAV įstatymus. Siųsdami didesnės vertės prekes kaip siuntas, įspėkite gavėją, jog jam teks susimokėti tokius mokesčius kaip siuntos importas ar siuntos eksportas ir kt.

5. Papildomi reikalavimai specifinėms prekėms

JAV turi papildomų dokumentacijos reikalavimų kai kurioms prekėms. Žemiau pateikiame daugiau informacijos apie kai kurių prekių reikalavimus, norint jas kaip siuntas importuoti į JAV.

Akiniai ir akiniai nuo saulės: 

Siunčiant šias prekes, būtinas FDA registracija bei “DROP BALL” sertifikatas, kuris patvirtina lęšių atsparumą smūgiams.

Transporto priemonės bei jų įranga:

Siunčiant siuntas į JAV transporto priemones ar jų įrangą, reikalinga siuntos HS7 forma. Tai jei parduodate ir siunčiate automobilių detales bei kitą įrangą, pasirūpinkite siuntų HS7 forma. 

Antikvariniai meno kūriniai:

Siųsdami senesnius nei 100 metų meno kūrinius, pasirūpinkite pažyma, patvirtinančią jog meno kūrinys yra antikvarinis.

6. Siuntų pristatymo terminai

Standartiškai siuntos į JAV, ar siuntos iš JAV pristatomos naudojantis pašto paslaugomis, arba greitųjų kurjerių paslaugomis. 

Įsivertinkite siuntimo kaštus ir pasirinkite sau tinkamiausią gabenimo būdą, bet atkreipkite dėmesį į pristatymo terminus. 

Naudojantis pašto paslaugomis, pristatymo gavėjui gali tekti laukti nuo 5 dienų iki kelių savaičių. 

Greitųjų kurjerių siuntų pristatymas galimas vos per 2-3 dienas, naudojantis „express siuntos“ paslauga, arba per savaitę, jei naudojamasi „economy siuntos“ paslauga. Siuntų kainas bei pristatymo terminus galite rasti kainų skaičiuoklėjė čia.

Tinkamai paruošę siuntą į JAV ar siuntą iš JAV ir pasirūpinę reikiama dokumentacija, būsite tikri, jog jūsų pirkėjai džiaugsis siuntomis laiku ir nepatirs nemalonumų. O jei turite klausimų ar reikia pagalbos, kreipkitės į Siųsk24 komandą, kuri visada pasiruošusi jums pagelbėti.