Daugiausiai muitinės apribojimų turinčios šalys
siųsk24.lt
Patarimai
2021-07-23

Galimybė gabenti siuntas tarptautiniu mastu atveria naujas rinkas prekiaujantiems internetu ir leidžia pasiekti kuo didesnį klientų ratą visame pasaulyje. Tarptautinių siuntų gabenimo svarba ateityje tik išaugs, nes elektroninė prekyba nenustoja plėstis. Tačiau reikia nepamiršti, kad tarptautinių siuntų gabenimui yra taikomi papildomi apribojimai ir mokesčiai, tad čia pateiksime daugiau informacijos apie šalis, kuriose taikomi griežčiausi muitinės ribojimai, patarsime, kaip išvengti nereikalingo vėlavimo, nesklandumų muitinėje ar baudų už taisyklių nesilaikymą, ir aptarsime kai kurias tarptautinių siuntų gabenimo taisykles.

6 dalykai, kuriuos turite žinoti apie tarptautinių siuntų gabenimo apribojimus

Skirtingai nuo vietinių siuntų gabenimo, tarptautinių siuntų gabenimo procesas yra sudėtingesnis dėl jam taikomų taisyklių gausos: reikia užpildyti daug muitinės dokumentų ir laikytis muitinės veiklą reglamentuojančių teisės aktų. Tarptautinių siuntų gabenimo laikas ir mokesčių dydis taip pat skiriasi, todėl reikia kruopščiai planuoti laiką, kad siuntos būtų pristatytos nevėluojant.

Draudžiami siųsti daiktai. Skirtingose šalyse galioja įvairūs tarptautinių siuntų gabenimo suvaržymai – tai gali būti visiškas kai kurių prekių draudimas arba jų gabenimo apribojimas, siekiant apsaugoti šalies vidaus interesus. Pirmiausia turėtumėte atsižvelgti į maisto produktų, gyvūnų ir augalų gabenimo taisykles. Daugiau informacijos apie draudžiamus siųsti daiktus rasite čia.

Muitų tarifai. Muito mokesčių taikymas bei su jais susiję įvairūs ribojimai gali kelti nemažai rūpesčių, todėl, prieš eksportuojant ar importuojant tam tikras prekes, labai svarbu įsitikinti, kad turite visus reikiamus konkrečios šalies dokumentus. Be to, visada galite iš anksto pasinaudoti muito mokesčių skaičiuokle ir sužinoti, kiek reikės mokėti Jums ar Jūsų pirkėjams.

Gabenimo laikas ir kaina. Gabenant siuntas tarptautiniu mastu, privalu atsižvelgti į vežimo laiką ir kainą, nes yra didesnė tikimybė, kad siuntimas bus atidėtas, o skubus siuntų pristatymas, ypač tokių produktų kaip greitai gendantis maistas, atsieis brangiau, todėl prieš kažką siųsdami viską gerai apgalvokite ir apskaičiuokite.

Pakuotė. Įsitikinkite, kad žinote įvairius tarptautinių siuntų gabenimo apribojimus, susijusius su etiketėmis ir pakuotėmis, nes jie gali prisidėti prie papildomų siuntimo išlaidų. Tai yra itin aktualu gabenant greitai gendančius maisto produktus arba daiktus, kurie laikomi pavojingais kroviniais. Daugiau informacijos apie siuntų gabenimo apribojimus rasite čia.

Draudimas. Kai siuntos yra gabenamos tarptautiniu mastu, esama didesnės prekių sugadinimo ar pametimo rizikos, todėl reikėtų atsižvelgti ir į papildomą siuntos draudimą, kad galėtumėte jaustis visiškai ramūs. Daugiau informacijos apie siuntų draudimą rasite čia.

Pandemijos iššūkiai. Dėl COVID-19 pandemijos visame pasaulyje buvo įvesta daugybė tarptautinių siuntų gabenimo apribojimų. Beveik visos šalys ėmėsi konkrečių kovos su virusu priemonių, pavyzdžiui, sustabdė krovinių gabenimą oro ir vandens transportu, o tai stipriai paveikė siuntų gabenimą tarptautiniu mastu.

 

6 šalys, kuriose taikomi griežčiausi muitinės ribojimai

Prieš plečiant savo verslą internete ir įtraukiant vis daugiau šalių, reikia žinoti apie tarptautinių siuntų gabenimo apribojimus, kurie reglamentuoja tarpvalstybinę prekybą konkrečiose šalyse.

Indija

Didelis importo muitas ir poreikis pateikti ar pildyti daugiau asmeninių dokumentų pristatymo metu – tai tik pora tarptautinių siuntų gabenimo apribojimų, su kuriais teks susidurti siunčiant prekes į Indiją. Daugeliui produktų importo muitas prasideda nuo 22 %, tačiau tokiems daiktams kaip buitinė technika bei grožio ir sveikatos prekės importo muitas gali siekti 50 %. Beje, Indijoje netaikoma neapmokestinama vertė, o tai reiškia, jog mokesčius teks mokėti nuo bet kokios prekių vertės.

Rusija

Pristatymo kliūtys, skaidrumo trūkumas, griežti individualių siuntų, ypač elektroninių bei komercinių prekių, muitai ir labai permainingas politinis klimatas yra tik keletas iš daugelio tarptautinių siuntų gabenimo apribojimų, dėl kurių siuntų siuntimas į Rusiją gali tapti tikru galvos skausmu. Taip pat pridurtina, kad atskirų siuntų pakuočių tikrinimas gali užtrukti kelias dienas, o po ilgo patikrinimo prekės gali būti net konfiskuotos.

Brazilija

Jei siųsite siuntas į Braziliją, Jums gali tekti susidurti su painia importo politika, aukštu korupcijos lygiu, dideliais importo muitais bei labai lėtomis muitinės procedūromis. Taip pat turėsite mokėti muito mokesčius už visas siuntas nepaisant jų vertės, išskyrus knygas, dokumentus ir kolekcinius daiktus. Visoms siuntoms yra taikomas 19 % mokestis, o importo muitai gali svyruoti nuo 2 % iki 35 %, priklausomai nuo prekės kategorijos. Siunčiant prekes į Braziliją, privaloma nurodyti pirkėjo VAT (PMV) mokėtojo numerį.

Kinija

Siųsdami siuntas į Kiniją, būkite pasirengę griežtoms ir ilgoms muitinės procedūroms, brangiam pristatymui ir dideliam importo muitui. Kinijoje taikomas 6,5 EUR neapmokestinamos vertės dydis. Visoms importuojamoms didesnės vertės siuntoms taikomi importo mokesčiai nuo 3% iki 30%.

Kadangi Kinijos teritorija yra didžiulė, pristatymas gali užtrukti labai ilgai ir neapsieiti be trikdžių, o tai reiškia, kad Jums reikės mokėti daugiau. Taip pat tikėtina, kad, siunčiant siuntas į mažus miestelius ar atokias vietoves, susidursite su siuntų sekimo problemomis.

Libija

Dažniausi tarptautinių siuntų gabenimo apribojimai, su kuriais teks susidurti siunčiant į Libiją, yra susiję su importo muitais ir mokesčiais. Priklausomai nuo produkto vertės, importo muitas gali svyruoti nuo 1 % iki 20 %, o visoms siuntoms automatiškai taikomas 20 % mokestis.

Tanzanija

Kaip ir Libijoje, tarptautinių siuntų gabenimo apribojimai yra daugiausiai susiję su importo muitu ir mokesčiais. Išskyrus fotoaparatus, dokumentus ir elektroniką, čia importo muitas svyruoja nuo 1 % iki 25 %, o 18 % mokestis automatiškai taikomas visoms siuntoms, neatsižvelgiant į jų vertę